Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.uisu.ac.id/handle/123456789/2234
Title: | DETERMINAN FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TINGKAT PENDAPATAN MUSTAHIK PADA BAZNAS KABUPATEN LANGKAT |
Authors: | KHAIRUNNISA |
Keywords: | Zakat produktif, mustahik, tingkat pendapataan, jenis usaha, pengalaman usaha. Productive zakat, mustahiq, income level, type of business, business experience |
Issue Date: | 29-Sep-2023 |
Publisher: | Fakultas Ekonomi, Universitas Islam Sumatera Utara |
Series/Report no.: | UISU230567;71200313048 |
Abstract: | i ABSTRAK Khairunnisa, NPM: 71200313048, Judul: Deterninan Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Pendapatan Mustahik Pada BAZNAS Kabupaten Langkat, Dibimbing Oleh: Dr. Sri Rahayu., S.E., M.Si Sebagai Pembimbing I, dan Heny Triastuti K., S.E., M.Si Sebagai Pembimbing II, Skripsi: 2023. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui faktor-faktor yang mempengaruhi tingkat pendapatan mustahik pada BAZNAS Kabupaten Langkat. Pengambilan data pada penelitian ini Penelitian ini merupakan penelitian kuantitatif. Pengambilan data pada penelitian ini menggunakan kuesioner dan dokumentasi. Sampel pada penelitian ini adalah sebanyak 64 orang mustahik yang menerima zakat produktif pada tahun 2020-2023. Variabel independen pada penelitian ini adalah jumlah dana zakat produktif, jenis usaha mustahik, dan pengalaman usaha mustahik. Variabel dependen pada penelitian ini adalah tingkat pendapatan mustahik. Hasil penelitian menunjukkan bahwa jumlah dana zakat produktif, jenis usaha mustahik, dan pengalaman usaha mustahik secara simultan berpengaruh terhadap tingkat pendapatan mustahik. Namun secara parsial hanya pengalaman usaha mustahik yang berpengaruh signifikan terhadap tingkat pendapatan mustahik, sedangkan jumlah dana zakat produktif, jenis usaha mustahik tidak berpengaruh terhadap tingkat pendapatan mustahik. Kata Kunci: Zakat produktif, mustahik, tingkat pendapataan, jenis usaha, pengalaman usaha.i ABSTRACT Khairunnisa, NPM: 71200313048, Title: Determinants of Factors Influencing the Income Level of Eligible Recipients at BAZNAS Langkat Regency, Supervised by: Dr. Sri Rahayu, S.E., M.Si as Advisor I, and Heny Triastuti K., S.E., M.Si as Advisor II, Thesis: 2023. This study aims to determine the factors influencing the income level of eligible recipients (mustahik) in BAZNAS (National Board of Zakat) Langkat Regency. Data collection for this study was conducted using a questionnaire and documentation. The study is quantitative in nature. The sample for this study consisted of 64 eligible recipients who received productive zakat from 2020 to 2023. The independent variables in this study are the amount of productive zakat funds, the type of business of the eligible recipients, and the business experience of the eligible recipients. The dependent variable in this study is the income level of the eligible recipients. The results of the study indicate that the amount of productive zakat funds, the type of business of the eligible recipients, and the business experience of the eligible recipients collectively influence the income level of the eligible recipients. However, only the business experience of the eligible recipients has a significant partial effect on the income level of the eligible recipients, while the amount of productive zakat funds and the type of business of the eligible recipients do not have a significant effect on the income level of the eligible recipients. Keywords: Productive zakat, mustahiq, income level, type of business, business experience. |
URI: | http://repository.uisu.ac.id/handle/123456789/2234 |
Appears in Collections: | Akuntansi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Cover,Bibliography.pdf | Cover, Bibliography | 1.16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Abstract.pdf | Abstract | 100.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter I,II.pdf | Chapter I,II | 787.66 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter III,IV,V,VI.pdf Restricted Access | Chapter III,IV,V,VI | 585.12 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.